HockeyNews
PLUS

Nytt kapitel nära för Lundqvist: "Det kommer att finnas tid för oss att umgås"

(20549) Joel Henrik Lundqvist
Bildbyrån

Publicerad: 11 september 2021

FacebookXWhatsApp

Joel Lundqvist har varit Frölundas lagkapten i 13 säsonger och dagen efter hemmamatchen mot Växjö i mars fyller han 40 år.

Snart väntar ett nytt liv för bröderna Lundqvist efter Kung Henriks avsked till ishockeyn i somras.

– Det är klart att det kommer att finnas tid för oss att senare i livet umgås på ett annat sätt. Livet som hockeyspelare är inrutat och det har inte funnits mycket tid, säger Joel till HockeyNews.se.

Joel Lundqvist beskrivs ofta som en spelare som aldrig lämnar något åt slumpen och som långvarig kapten för klubben var han en viktig del i utvärderingen som klubben gjorde efter misslyckande i fjolårets slutspel.

– Vi gick igenom allt. Spelet, verksamheten och hur vi tränar och förbereder oss. I spelet var det inte bara en grej utan flera saker som vi behöver skruva på. Vi hade en del att jobba med kan man säga med facit i hand. Förhoppningen är att vi har hittat rätt nu, säger Joel Lundqvist när han är på väg ner till träningsrinken inför ett av lagets sista ispass inför SHL-premiären.

LÄS MER: Enkät: Han blir poängkung i SHL – enligt tränarna

– Men det här är inte bara saker som faller på plats över en natt. Det är mycket jobb som gäller framöver och är allt från vår spets och vårt powerplay och många små justeringar där vi måste bli bättre i hela spelet.

Hur ser du på att få tillbaka Ryan Lasch med tanke på det?

– Det är klart att det betyder mycket för laget, få den spetsen som var en stor del i det vi saknade förra året med avgörande passningar och ett avgörande offensivt hot som kan avgöra matcher. I powerplay är han viktig och det är han som är hjärnan så han betyder oerhört mycket.

Vad är din bild av Färjestads nya lagbygge?

– Det är klart att det är bra för ligan att det kommer profilstarka spelare som folk kan relatera till och känna igen, sen är det ingen garanti för framgång men självklart är det många bra spelare till ligan så det är bara positivt.

Foto: Bildbyrån

Kommer du att sakna HV71 i SHL?

– Ja, men det kommer jag göra. Det är en motståndare man respekterar och gillar att möta både som klubb med fansen och resan för vår del. Det är klart att jag tycker att HV71 är en klubb som ska vara i SHL, inget snack. Jag hoppas dom tar sig tillbaka omgående.

Har du bjudit in till 40-årsfest efter årsskiftet (2 mars)?

– Det ligger på is. Det är rätt stort att fylla jämnt, så är det ju men vi får se vad man hittar på. Det ligger lite mitt i säsongen men det ska bli kul men jag har inga större planer.

Ni har Malmö hemma dagen efter.

– Ja, då börjar vi med en bra tillställning där.

När det gäller fjolårssäsongen så råder det inget tvivel om att hela klubben är ute efter revansch. 0–4-förlusten i kvartsfinalen blev en väckarklocka och på lördag på Brynäs vet vi vart Frölunda står knappt ett halvår senare.

– Förra året var extremt tufft på alla sätt och vis. För mig och för laget och en säsong att slänga långt bort direkt. Jag har inte haft såna typer av avstängningar tidigare men nu siktar jag på en roligare säsong både för mig och för laget.

Foto: Bildbyrån

Senaste åren har Lundqvist tagit beslut år för år – men fortsatt leverera på en hög nivå.

Roger Rönnberg tror att den snart 40-årige Lundqvist blir lagets interna skyttekung den här säsongen, som ett exempel.

– Jag känner suget och det är fantastiskt kul och jag är beredd att lägga ner jobbet och sen får vi se hur både jag och klubben ser på saker i framtiden och det är klart att ju tidigare man kan lämna ett besked är bra men det är inget vi forcerar fram utan vi tar den här säsongen och sedan får vi se vad som händer.

Ser du dig själv redan nu bli kvar inom hockeyn i framtiden oavsett när du avslutar karriären?

– Det är många som säger att man vill göra något annat och få ett breajk och kanske hitta tillbaka sedan men andra inte, jag funderar inte så mycket på det nu. Det krävs för mycket att fokusera på att leverera det jag gör här och nu varje dag.

För mindre än en månad sedan kallade Henrik Lundqvist till presskonferens och avslutade sin långa och framgångsrika karriär.

Henrik Lundqvist meddelar sitt beslut i Göteborg. Foto: Bildbyrån

Hur var det för dig?

– Det är klart att det var tufft. Man har ju varit med honom vid sidan och vet hur tankarna har gått och att han pushat för att komma tillbaka men hälsan sa ifrån. Det är alltid ett stort beslut och jag hade gynnat honom att ta det sportsliga beslutet själv. Man får se det i det stora vilken karriär han har haft och vara tacksam för det och börja blicka framåt och se vad nästa kapitel blir.

Ni kommer säkert umgås mer privat jämfört med under era långa aktiva karriärer inom en överskådlig framtid.

– Det återstår att se, nu är dom tillbaka i New York. Vi vet inte hur livet ser ut här efteråt heller men det är klart att hockeyspelare har ett inrutat liv. Det är klart att det kommer finnas möjligheter senare i livet att umgås på ett annat sätt sen får man se hur det blir. Det är väl det, när vi väl lägger av blir det ett annat typ av liv. Får vi se, det beror på vad man hittar på att göra också.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!